Pazar, Nisan 14, 2024

Koronavirüs aşısı kimlere vurulmayacak? Yan etkileri var mı?

 

Koronavirüs aşısı Coronavac aşısının gelişiyle hepimiz aynı soruyu sormaya başladık. Koronavirüs aşısı öncelikli olarak kimlere vurulacak? Koronavirüs aşısı kimlere vurulmayacak? Koronavirüs aşısının yan etkileri nelerdir?

Koronavirüs aşısı ilk Sağlık Çalışanlarına Uygulanıyor

Coronavac aşısı ilk planda tüm Özel ve Devlet Hastanelerine gönderilerek sağlık çalışanlarına vurulmasına başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada ilk doz aşının 500 bin sağlık çalışanına uygulandığını açıkladı. Kendisi de kameraların karşına geçerek Coronavac aşını vurulan Koca Sağlık çalışanları haricinde de aşılanmanın başlayacağını bildirdi.

fahrettin koca koronavirüs aşısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Bende aşı oldum” Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz gün beklenmedik şekilde Ankara Şehir Hastanesine giderek Koronavirüs aşısı olmuştu. Aşı olduğunu sosyal medya hesapları üzerinden yayınlayan Erdoğan ‘bende aşı oldum’ mesajı yayınladı. Ankara’da gerçekleşen MKYK toplantısı sonrasında tüm üyeler ile aşı olmaya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Örnek teşkil etmeye gidiyoruz dedim. Herkes bu aşıyı güvenle olabilir’ mesajını verdi.

erdoğan aşı oldu

Coronavac aşısı nasıl uygulanıyor

Koronavirüs aşısı Çin Halk Cumhuriyeti firması olan sanovac tarafından geliştirilen bir aşı, iki toz şeklinde uygulanmaktadır. Aşının ilk dozundan sonra takip eden 28. günde sonra ikinci dozu vuruluyor. Vurulan ikinci doz sonrasında vücut koronavirüse karşı antikor üretmeye başlamaktadır. Ayrıca aşıyı olan vatandaşların koronavirüs kapma riski ise halen devam ediyor.

Aşı vuruldum virüs kapmam demeyin

Özellikle aşıyı vurulduktan sonra tüm halkta bir daha virüs kapmam algısı var. Ancak uzmanlar bu konuda uyarıyorlar. Özellikle aşıyı vurulduktan sonra bir gevşeme durumunda virüsü bulaştırma riskiniz devam ediyor. Aşının Yeni tip koronavirüs‘e  karşı en büyük etkisi virüsü zayıflatıp hastalığı minimum ve hastaneye yatmadan geçirmeniz oluyor. Aşı olduğunuz süreçte de virüsü kapıyor ve taşımaya devam ediyorsunuz. Ülke genelinde en çok korkulan konu aşı sonrası oluşabilecek gevşeme olarak görülüyor.

Koronavirüs aşısı kimlere vurulmayacak?

Koronavirüs aşısı kimlere vurulmayacak sorusunun cevabını Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan verdi. Turan açıklamasında aşının henüz detaylı araştırma yapılmayan Hamile ve çocuklarda uygulanmayacağını bildirdi. Ayrıca Turan hastalığı son altı ay içerisinde geçirenlere aşı vurulmayacağını söyledi. Altı ay sonrasında ise hasta olan kişi durumuna göre vücudu yeterli antikor üretmiyorsa sonrasında virüsü tekrar kapmasından şüphe ediyorsa tekrar aşı başvurusu yapabilecek. Öte yandan ne zaman aşı olacağız sorusunun cevabı yanıt buldu.

Coronavac aşısının yan etkileri nelerdir?

Coronavac aşısı yan etkileri sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu. Bir çok kişi FAZ-2 çalışmaları tamamlanan ancak FAZ-3 çalışması sonuçlanmayan aşının yan etkilerinden tedirgin olduğu için aşıyı olmak istemiyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz ‘ Şu ana kadar aşının herhangi bir belirgin yan etkisinin bulunmadığı söyledi. Ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra “Acil Kullanım Onayı” verilen CoronaVac aşısının FAZ-3 çalışmalarının tamamlanması bekleniyor.

hasan murat gündüz aşı

Sanal Editör
Sanal Editör
Haber merkezi Kapaklı Son Dakika Haberlerini ekler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Takip Et

10,477BeğenenlerBeğen
329TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

SON HABERLER