Pazartesi, Mart 18, 2024

Kırklareli Peyniri artık tescilli bir marka

Kırklareli Peyniri artık tescilli bir marka

Lezzetiyle dünyaca ünlü dünyada 16 ülkeye ihraç edilen Kırklareli Peyniri tescillendi. Istırancanların eteklerinden gelen lezzet artık tüm dünyada tanınıyor.

Doğasıyla yeşiliyle tüm ülkede bilinen, Istıranca Dağlarındaki zengin bitki örtüsüyle beslenen büyük ve küçükbaş hayvanların sütleri yapılan Kırklareli peyniri tescillendi. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası yaptıkları çalışma ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) başvuruda bulunulmuştu. Yapılan Başvuru sonucunda Kırklareli’nin peyniri resmen markalaştı.

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık tescillenen Kırklareli Peyniriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ilık coğrafi işaret tesciliyle ve kente özgü yöntemler ile üretilen peynirin artık ülke çapında tanınırlığının artacağını söyledi.

Ekonomik ve mutfaklarda en çok tercih edilen gıda olan peynirin Kırklareli için markalaşmada önemli olduğunu vurguladı. Ilık açıklamalarında, ” Gastronomi ve ekonomi “Coğrafi işaret bu tescilin ilelebet korunmasını sağlayacak. Coğrafi işaret ürünün tanınmasının yanı sıra bölgede tarımsal çeşitliliği de arttıracak, kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak, bu yüzden önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“Kırklarelinin peyniri artık başka isimlerle satılamayacak”

Türkiye’nin bir çok yerinde Kırklareli peynirinin değişik isimlerle satıldığını, bu süreçten sonra satışlarda başka isimlerin kullanılamayacağını vurgulayan Ilık, Kırklareli peynirinin artık daha ön plana çıkacağını dile getirdi.

Kırklareli peynirinin damak lezzetinin hiçbir üründe olmadığını dile getiren Ilık, “Bölgemiz coğrafi konumu itibarıyla Istrancalar’ın eteklerinde. Flora dengesi ve dağın çeşitli lezzetli otları, endemik bitkilerinden hayvanlarımız beslendiği için sütün lezzeti peynire yansıyor. Usta ellerle maharetle yoğrulunca soframıza lezzet katıyor.” diye konuştu.

“Coğrafi işaret katma değer sağlayacak”

Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel ise coğrafi işaret tescil belgesinin kente ayrı bir katma değer sağlayacağına inandığını söyledi.

Kırklareli peynirinin artık marka değer olduğunun altını çizen Altıntel, şöyle devam etti:

“Yapılan çalışmaların sonucunda peynirimiz için alınan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile Kırklareli peynirimizin kazanacağı katma değerle, Kırklarelimizin ulusal ve uluslararası ekonomide gücü ve tanınırlığı artmış olacaktır.

Sürdürülebilir ve izlenebilir kalite sağlanmış, peynirimizin kalitesi kaybedilmeden tarihi değeri artarak korunmuş olacaktır. Beyaz peynirimiz Kırklarelimizin tanıtımına ve turizme büyük katkıda bulunacak, üreticilerimizin ürünlerine marka değeri katacaktır. Kırklareli adına çok mutluyuz.”

 Peynir yapım aşamaları

Sütün maya ile kesilmesinden oluşan peynir, olgunlaşmasıyla belli bir kimliğe bürünüyor ve zahmetli bir yoldan geçerek sofralara geliyor.

Yağ oranı standardizasyon işlemi ile başlayan sütün peynir yolculuğu pastörize işlemiyle devam ediyor. Soğutma, mayalama sonrası pıhtısı beklenen sütün süzülmesinin ardından tuzlama işlemine tabi tutuluyor. Salamurada çeşidine göre belli süre tutulan peynir, olgunlaşması amacıyla soğuk hava depolarına alınıyor.

Sanal Editör
Sanal Editör
Haber merkezi Kapaklı Son Dakika Haberlerini ekler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Takip Et

10,477BeğenenlerBeğen
329TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

SON HABERLER