Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, mevcut Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin dönemini eğitimdeki en kötü dönem olarak nitelendirdi.
Yontar, eğitimde yaşanan sorunları Meclis kürsüsünden dile getirerek, “Millî Eğitim Bakanlığı, okulları temizlik ve güvenlikten yoksun açtı. Öğrencilerin sağlığını tehdit eden bu durum, velilerin ve öğretmenlerin yükünü artırdı” dedi.
Yontar, eğitimdeki sistemde yaşanan aksaklıklara dikkat çekerek, temizlik hizmetlerinin “tasarruf” adı altında yarı zamanlı hale getirildiğini ve bunun öğrencilerin sağlığını tehlikeye attığını vurguladı. “Kölelik düzenini geri mi getirmeye çalışıyorsunuz?” şeklinde bir soru yöneltti. Okul temizliklerinin eksikliği, özellikle tuvaletlerin hijyen eksikliği nedeniyle salgın hastalıkların yayılmasına sebep olduğunu belirtti.
Açlık Sorunu Giderek Büyüyor
Yontar, aç giden çocuk sayısındaki artışa da dikkat çekerek, “İktidarınız döneminde her gelen Millî Eğitim Bakanı sistem değiştirdi. Ancak şu anki Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin döneminde eğitimdeki yaşanan sorunlar katlanarak büyüyor. Bir önceki Bakanın sağladığı bir öğün yemek bile Sayın Tekin’e fazla gelmiştir” ifadelerini kullandı. Yoksulluk derinleştikçe, okula aç giden çocukların sayısının arttığını dile getiren Yontar, “Sınıfların yarısı artık aç gidiyor” dedi.
Cumhurbaşkanı’nın “3 çocuk yapın” çağrısını anımsatan Yontar, gıda fiyatlarının artması nedeniyle ailelerin çocuklarını beslemekte zorlandığını belirtti. “Yumurtanın tanesi 5 lira, simidin tanesi 15 lira; böyle bir kantinde hangi öğrenci ne yiyebilir?” diyerek, Cumhurbaşkanı’nı dinleyenlerin zor durumda kaldığını ifade etti.
Güvenlik Sorunları Göz Ardı Ediliyor
Eğitimdeki güvenlik sorunlarına da değinen Yontar, okullarda güvenlik görevlisi eksikliği nedeniyle öğrencilerin izinsiz okullardan kaçabildiğini ve kötü alışkanlıklar edinebildiğini aktardı. “Emniyet güçlerinin okula giriş ve çıkışlarda devriye yapması yeterli değildir; tüm okullara güvenlik görevlisi yerleştirilmelidir” diye ekledi.
Yontar, yoksul aile çocuklarının imam-hatip ve meslek liselerine yönlendirildiğini, kız öğrencilerin eğitimden uzaklaştırıldığını ifade etti. “Eğitim politikalarınız, kaliteyi artırmak yerine düşürmekte; yeterli gelir düzeyi olmayan öğrenciler imam-hatip liseleri ve meslek liselerine yönlendirilmekte” dedi.
Eğitim Kalitesinin Artırılması Çağrısı
Son olarak, eğitim fakültelerinin kalitesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Yontar, “Öğretmenlik diplomasını yok sayan uygulamalar kabul edilemez. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenler yerine kadrolu ve güvenceli öğretmen istihdamı sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. Yontar, Millî Eğitim Bakanlığı’nın sorunlarla ilgilenmeyip cemaat ve tarikatlarla protokoller yapmasına da tepki gösterdi.