Pazartesi, Mart 18, 2024

Sahurda ne yenmeli? Sahurda beslenme önerileri

Sahurda ne yenmeli? Sahurda beslenme önerileri ve Sahurda ne yemeliyim sorularınızın cevapları

Sahurda ne yenmeli? Özellikle covid-19 salgınından dolayı bu ramazan ayında sahur menülerimize yeni bir düzenleme getirmemiz gerekiyor. Sağlık Bakanlığından gelen uyarılarda özellikle oruç tutan vatandaşların dengeli beslenmeleri gerekiyor. iftardan başlayıp sahura kadar olan sürede vücudun ihtiyacı olan sıvı miktarını almaları gerekiyor. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi için özellikle A, C, D, ve E vitamini içeren gıdaların tüketilmesi gerektiği bildiriliyor. İşte Bilim Kurulu üyeleri tarafından salgın zamanlarında iftar ve sahur tavsiyeleri:

MUTLAKA BOL SU İÇİN

Vücudunuz su içmek istemese dahi günde ortalama olarak 2 lite su mutlaka içmelisiniz. Özellikle iftar ve sahur saatlerinde su ihtiyacınızı sık sık içerek giderin. Suyun yerine ferahlatıcı olarak süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış mevye ve sebze suları ile bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz.

Sahurda ne yenmeli?

Sahurda ne yesem diye düşünüyorsanız işte cevabı; Sahurda dikkat etmeniz gereken en önemli etken kan şekerinizi aniden yükseltmeyen uzun süre sizi tok tutacak gıdalar tercih etmeniz olacaktır. Yemeklerinizde bünyenizin yavaş sindirim yapabileceği protein ve lif kaynağı besinleri yemelisiniz. Tam tahıllı ürünler, süt ürünleri, baklagiller, Yumurta, bal, taze sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Bununla beraber sahurda şekersiz hoşaf, komposto, hurma, ceviz, kavrulmamış badem ve fındık tercih edebilirsiniz.

RAHAT İFTARIN SIRRI ÇORBA

İftara başlarken yapılan en büyük hata çorba hafif yemekler yemeden ağır yağlı yemekler ile başlamaktır. İftarınıza mutlaka çorba ile başlayıp mümkünse belli bir süre (10-15) dakika geçtikten sonra yağlı yada az yağlı yemekleri tüketmelisiniz. Özellikle iftar masaların yoğurt, salata, hoşaf gibi rahatlatıcı gıdalar bulunmalıdır. Pilav yerine bulgu pilavı normal ekmek yerine kepekli ekmek ve kepekli makarna tercin edin.

KÜÇÜK LOKMALAR RAHAT MİDELER

Tek seferde büyük porsiyonlar ve büyük lokmalar sizi ve midenizi gecenin ilerleyen dakikalarında rahatsız edeceğinden bunlardan kaçının. Yapabiliryorsanız iftar sonra aralıklarla küçük porsiyonlar ile beslenin. İftar sonra tatlı tercihlerinizi sütlü tatlılar veya meyveden yana kullanmanız midenizi rahatlatacaktır. İçecek olarak hoşaf ve komposto tercih edebilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK İÇİN D VİTAMİNİ

Oruç tutarken hele de bu koronavirüs salgını döneminde bağıkşıklığı artırıcı A, C ve E vitamini bakımından zengin olan ürünler tüketilmeli. Bilindiği gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en önemli vitamin D vitaminidir. Güneş ile de alınabilen D vitaminin güneş ile alamıyorsak bu vitaminin çok olduğu yumurta sarısı, ton balığı, süt ürünleri terci edilebilir.

DİŞLERİMİZİ UNUTMAYALIM.

Tekrar uyaralım ramazan ayında ve diğer zamanlarda bağışıklık sisteminin güçlenmesi için tütün ürünleri kullanmayınız. Dişlerimizi günde 2 defa fırçalamayı unutmayınız.

YEMEK HAZIRLARKEN HİJYEN ÖNEMİ

Marketlerde alışveriş yaparken çabuk bozulması muhtemel olan et, tavuk balık gibi besinlerinizi alışveriş sonunda alın.  Yemek yaparken kişisel hijyen çok önemlidir. Yemek yapma esnasında ağız, burun ve saçlarınıza dokunmayınız.

YEMEK TATLARINI AYRI KAŞIKLA YAPIN.

Yaptığımız yemeklerin tadını kontrol etmek tüm ev hanımlarının geleneğidir. Ancak bu dönemde bu tat kontrollerimizi ayrı bir kaşık ve tabağa koyarak yapmanızı öneriyoruz. Ellerimizi her yemek yapma öncesi ve sonrasında en az yirmi saniye yıkamalıyız. Saçlarınızı yemek yaparken başörtüsü yada bone ile kapatmanız hijyen bakımından çok önemlidir.

Sahura kadar uyumayanlara film önerileri haberimizi okudunuz mu?

 

Sanal Editör
Sanal Editör
Haber merkezi Kapaklı Son Dakika Haberlerini ekler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Takip Et

10,477BeğenenlerBeğen
329TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

SON HABERLER