Pazartesi, Mart 25, 2024

Trakya Belediye Başkanları Alpullu İçin Toplandı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Trakya Belediye Başkanları ile Alpullu Şeker Fabrikası konulu görüşme düzenlendi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Sosyal Politikalardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Trakya Bölgesi’nde devir yapan belediye başkanları katıldı.

“Alpullu’nun satılması Trakya’daki bütün belediye başkanlarının iki taraflı üzüntüsüdür” Trakya Belediyeler Birliği tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk şeker fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası’nın Trakya Belediyeler Birliği göre korunması nedeniyle belediye başkanları göre görüşlerin belirtildiği toplantıda tavır yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, özelleştirme sürecinden örnekler vererek, “Alpullu gibi bir fabrikanın satılması Trakya’daki tüm belediye başkanlarının ortak üzüntüsüdür. böylece bugün burada toplanmış bulunuyoruz.

Özelleştirme sürecini yakından yaşayan biri olarak Tekel’in özelleştirilmesini kısaca açıklama yapmak istiyorum. 17 fabrika, içindeki bütün ham madde, şişelik mahsul, benzeri mahsul hatta çalıştığım masanın üzerindeki kalem dahil özelleşti.

Özelleşme ile bu bölgede takriben 70 bin dekar olan bono sahası 10 sene içerisinde 40’a kadar düştü. Bu bölgenin en etken çeşidi olan semillon üzümü, özelleşmeden bir sene önce devlet olarak 30 kuruşa alındı. Özelleşmeden daha sonra bu üzüm çeşitleri hiç zam görmeden 2008 yılında 28 kuruşa alındı. Buna bağcılığın, üreticinin dayanma şansı yoktu. Bugün bağcılığın geldiği noktayı yakından görüyoruz.

Alpullu Şeker Fabrikası’nın satılması ve özelleştirilmesi gündeme gelince yaşadığım bu işlem gözlerimin önünden geçti. Umarım bugün biz Trakya Belediye Başkanları olarak bu konuyu masaya yatıracağız ve bu konuda da hoş bir karar alacağız” dedi.Toplantıda konuşan İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise, “Biz Alpullu Şeker Fabrikasını Trakya Belediyeler Birliği olarak alıp işletelim.

İster kar yapsın ister kar etmesin bu fabrikanın Trakya Belediyeler Birliği kadar alınıp kurulması ve işletilmesini ben milli bir devir olduğunu düşünüyorum. Biz aslanlar gibi burasını çalıştırırız diye düşünüyorum. Kar etmek hedefimizdir mutlaka nasıl alınabilir alınabilme imkanı var mı bu kadar kıymetli belediye başkanı arkadaşlarımız gelsinler fikirlerimizi söyleyelim alınabilirlik noktasında sanırım Nisan ayında teklifleri alacaklar o güne kadar bir takım oluşturulsun bu işten anlayan ilk önce Lüleburgaz Belediye Başkanı almak üzere bir takım oluşturularak çabuk bir çalışma yapılması bu konuyu daha ayrıntılı olarak işleyelim ve kamuya mal edelim.

Niyet tamamıyla müze şekline gelmiş olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilk şeker fabrikası ve onun içindeki tarihi eser durumuna gelen binaların topluma açılması ve korunması ama şeker fabrikasının da modernleştirilerek tekrar pancar şekeri elde etmektir. ” ifadelerini kullandı.Toplantıda Sosyal Politikalardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise, “Bugün bana kadar burada çok kayda değer bir toplantı gerçekleşti. Bu işte milletimizin umutsuzluğa düşmemesi için diğer çözüm yollarının da olduğu gösterildi.

Bu kurumun millet sağlığı açısından, çiftçi açısından devletin elinde kalması lazım. Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkılması açısından bu fabrikaların devletin elinde kalması lüzumlu. Türkiye’de 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor bu konu. Bu açıdan da bu işin özelleştirilmeden çözülmesinin de büyük önemi var. Özelleştirilecekse de bizim de bir cevabımız olacak” biçiminde konuştu.

Toplantının sonunda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak başkanlığında, Lüleburgaz Belediye Başkanı Belirli Halebak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen edinmek üzere beş karakter bir komisyon kurularak, Alpullu Şeker Fabrikası’nın alım şartları araştırılması ve Alpullu Şeker Fabrikası’nın alınması için Trakyakent Belediyeler Birliği tarafından önerge sunulması kararı alındı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Takip Et

10,477BeğenenlerBeğen
329TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

SON HABERLER