Pazartesi, Mart 25, 2024

Çavuşoğlu: Kimse Türkiye’ye ültimatom veremez

Çavuşoğlu: Kimse Türkiye’ye ültimatom veremez

YABANCI Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu mektubun ifadesini kabul etmiyoruz. Kimse Türkiye’ye ültimatom veremez. Türkiye S-400 hava savunma sistemlerini Rusya’dan aldı. Savunma Bakanlığımız yazdıracak bir yanıt hazırlıyor. Milli Savunma Bakanı en kısa sürede cevap mektubu “dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüşmesinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bakanlar Çavuşoğlu, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Patrick Shanahan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi, Akar’ın yazdığı S-400 konularıyla ilgili mektuba baktığını belirterek, “Her şeyden önce, bu mektubun ifadesini kabul etmiyoruz. Kimseye ültimatom veremiyoruz. Türkiye bağımsız ve özgür bir ülkedir.Türkiye S-400 hava savunma sistemlerini Rusya’dan aldı, işte ‘Türkiye alacak, alacak mıyız’ konuşmasın Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda net olarak da ifade etti. “dedi.

Çavuşoğlu, ABD’nin bu konuda çalışan gruplar kurma önerisini kabul etmediğini hatırlatan “Güveniyorsanız, çalışma grubumuz neden teklifimizi kabul edemez? Türkiye’den aldığımız karardan vazgeçmiyor. S-400 Türkiye’ye geliyor ve konuşlandırılacak “dedi. Bakan Çavuşoğlu, “Milli Savunma Bakanlığı bir cevap hazırlıyor. Milli Savunma Bakanı bu mektuba cevaben bir mektup gönderecek” dedi.

‘BÜYÜLENDİRMEN kasıtlı olduğunu düşünüyoruz’

Türkiye, İdlib memorandumunun uygulanmasındaki sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, rejimin siyasi çözümlerine inandığını söyledi:

“İdlib’de muhataplarımız, özellikle Rusya’nın rejiminin kefilleri. Bölgedeki çatışmaları durdurmak için Rusya ile savaşıyoruz. Tam bir ateşkes yaşandığını söylemek mümkün değil. Bu sabah 10. gözlem yapıldı. bize bir saldırı… Bu saldırının kasıtlı olduğunu ve rejimin saldırmaya devam etmesi durumunda gerekli olanı yapacağımızı ve kefil ülkenin şartlarını yerine getirmesi gerektiğinden hiç kimsenin tereddüt etmeyeceğini düşünüyoruz. Rusya’da ise İdlib’te siyasi çözüm ciddi bir felakete dönüşebilir. ”

‘YPG İLE İŞBİRLİĞİ FRANSA’YA BAŞLAMIYOR’

Terörizmle mücadelenin her iki ülke için de önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Fransa’nın PKK ile ilgili aldığı önlemleri memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Çavuşoğlu, “Fransa, bir konu dışında aynı görüşlere sahip. Ülkemizin görüşümüze en yakın olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Fransa PKK ile yakın bir işbirliği bulamıyor, YPG ile farklı bir yaklaşım bulamadığı doğru değil. Fransa’nın YPG’ye karşı önlem alarak yakın işbirliği içinde olmaya layık olması, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve geleceği açısından tehlikelidir. Bu aynı zamanda güvenliğimiz için de hassas bir konudur. ”

TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜK KONULARI

Çavuşoğlu, gazeteci Osman Kavala’nın tutuklanması sorusu üzerine “Can Dündar’ın basın özgürlüğü özgürlüğü Türkiye, casusluktan 5 yıl hapse mahk andm edildi ve ifade özgürlüğü ile eleştirildi. Ancak son zamanlarda aynı şeyi Fransa’da gördük. Özgürlük kapsamına girdiğinde Türkiye’de bu iş ne zaman Fransa’da ifade ediliyorsa, bu bir güvenlik meselesi. Bu konuda çifte standartlara karşı çıkıyoruz. Türkiye’nin iç işlerine müdahalesi doğru değil “dedi.

ORT ORTAK AVRUPA’DA RACİZMİ ARTTIRIYOR

Bakanlar Çavuşoğlu, Fransa’da yaşayan yaklaşık 700 bin Türkün, Fransa ve Türkiye durumunda önemli bir bağ olduğunu belirtti. Fransa’da yaşayan Türklerin Fransa ve Avrupa’daki artan ırkçılığın da etkilendiğini belirten Çavuşoğlu, “Fransa’daki aşırı sağ partinin son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde gücünü arttırdığını görüyoruz. Avrupa’da bu artan ırkçılığa karşı tutum. ” .

1915’İN OLAYLARI

Bakan Çavuşoğlu, Fransa’nın 1915 olaylarına yönelik tutumunun popülist bir tutum olduğunu ve bu tutumu reddettiğini belirtti.

“Bu tür tutumların ilişkilerimizden fayda sağlayamayacağı açıktır. 24 Nisan’ı anma günü olarak kabul etmek, Fransa Anayasa Konseyi’nin kararlarına aykırıdır. Avrupa Konseyi’nin ev sahipliğini yaptığı Avrupa İnsan Hakları Komitesi’nin kararlarına aykırıdır. popülist türü Ermenistan kendine güvenirse, Ermenistan isterse Fransa, Rusya, Amerika da dahil olmak üzere ortak bir çalışma grubu için önerimizi kabul etmeli, arşivleri açalım ve herhangi bir sonuç almaya hazırız. ”

Fransa’nın Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bir temel oluşturacağı iddiası

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Kıbrıs Rum basınına, Fransa’nın Kıbrıs’ta yüksek bir Fransız cumhurbaşkanı kuracağını bildirdi.

sizlere kapaklihaber.net farkıyla sunulmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Takip Et

10,477BeğenenlerBeğen
329TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

SON HABERLER