Pazar, Nisan 14, 2024

Plastik Alışveriş Poşetleri artık ücretli olacak

Çevreye verdiği zararlardan dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karar ile artık alışverişlerimizde alacağımız plastik torbalar ücretli olacak. TBMM’de görüşülen Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişikliği öngören yasa tasarısı kabul edilerek resmi gazetede yayımlandı. Bu yasa kapsamında artık marketlerden aldığımız plastik ambalajlar ücrete tabi olacak. Bu yasa kapsamına uymayan ücretsiz olarak poşet veren işletmelere metrekare başına 10 TL ceza kesilecek.

GERİ KAZANIM BEDELİ ALINACAK

Hizmet veren tüm firmalardan plastik torbalar için 15 kuruş, kullanılan akü, lastik, pil, bitkisel yağ, madeni yağ gibi ürünlerden ise geri kazanım bedeli adı altında katılım payı tahsil edilecek. Çevre Şehircilik Bakanlığının belirlediği ürün ambalajları için depozito zorunlu olacak.

FAZLA POŞET ALMA ALIŞKANLIĞI SON BULACAK.

Plastik Alışveriş Poşetleri artık ücretli. Bu kapsamda özellikle gıda alışverişlerinde aldığımız bir poşetten fazladan alayım. Poşeti daha sonra çöp poşeti olarak kullanırım alışkanlığı son bulacak. Özellikle çöp torbaları çevreye atıldığında uzun yıllar çevrede kalıp doğal kaynaklarımıza ciddi zararlar verebiliyor.

KAPAKLI BELEDİYESİ UYARDI.

Kapaklı Belediyesi’de bu konuyla alakalı sosyal medya hesabından “ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI DUYURU ‘Fazla alayım, evde çöpleri atarım’ dönemi bitti: Plastik poşetler artık ücretli oluyor.” mesajını duyurdu. Bu kapsamda artık marketlerden alınan torbalar ücret ödeme dönemi başlıyor. Ücretsiz olarak poşet veren işletmelere para cezası uygulanması bekleniyor.  Çevre ve Şehircilik bakanlığının sıfır atık projesini hayata geçirecek olan projenin halk tarafından nasıl tepkiler alacağı merak konusu oldu.

YENİ YILDA UYGULAMA BAŞLIYOR.

Bu uygulama kapsamında tüm firmalara 1 yıl süre verildi. Bu süre zarfında firmaların gerekli altyapılarını uygunluklarını oluşturmaları istendi. Resmi olarak 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe girecek yasa ile artık Plastik torbalara ücret ödeme dönemi de resmen başlayacak.

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Takip Et

10,477BeğenenlerBeğen
329TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

SON HABERLER